ivfkibrisdanismanlik@gmail.com
0 533 833 19 15
IUI (Intrauterin Inseminasyon) Asılama Tedavisi
Aşılama (İnseminasyon) tedavisi, kısırlık sorunu yaşayan çiftlere yardımcı üreme teknikleri arasında yer alan bir yöntemdir. Aşılama; tüp bebek veya mikroenjeksiyon gibi diğer tedavilere oranla daha basit kısırlık problemlerinin çözümü için önerilmektedir. Bu tedavi, kadının yumurtalıklarının uygun hormon ilaçlarıyla uyarılması ve ardından partnerin veya bir donörün sperminin özel bir yöntemle rahim içine yerleştirilmesiyle gerçekleştirilir. Önemli bir doğurganlık problemi mevcutsa, olumlu sonuç alınma ihtimali düşüktür.
İşlem sırasında, öncelikle kadının yumurtalıkları, hormon ilaçları kullanılarak follikül gelişimini artıracak şekilde uyarılır. Ardından, olgunlaşan yumurtaların çatlamasını sağlamak için bir tetikleyici ilaç verilir. Bu noktada, erkeğin spermi, laboratuvarda özel bir işlemle ayrıştırılır ve en kaliteli spermler seçilir. Seçilen bu spermler, kadının rahim ağzını geçecek şekilde kadının rahim içine yerleştirilir.
Aşılama tedavisi öncesinde, çiftlerin doğru bir şekilde değerlendirilmesi ve uygun bir planlamanın yapılması önemlidir.
Aşama aşama Aşılama(inseminasyon)tedavisi;
-
Çiftin Tıbbi Geçmişinin Öğrenilmesi ve Muayenesi: Çiftin tıbbi geçmişi ve kısırlık hikayesi detaylı bir şekilde incelenir. Kadının ve erkeğin fiziksel muayeneleri yapılır. Önceki tıbbi geçmişler, kullanılan ilaçlar, alerjiler ve diğer önemli detaylar değerlendirilir.
-
Fertilite Testleri: Kadın ve erkeğin fertilite testleri yapılır. Bu testler arasında kan testleri, spermiogram, gerek görülmesi durumunda rahim filmi (HSG), vajinal ultrason ve kadının yumurtalık rezervinin değerlendirilmesi yer alabilir.
-
Kadının Yumurtalıklarının Değerlendirilmesi: Kadının yumurtalıkları, ultrasonografi ile incelenir. Yumurtalık rezervi değerlendirilir ve follikül gelişimi izlenir.
-
Erkeğin Sperminin Değerlendirilmesi: Erkeğin spermiogramı yapılır ve sperm kalitesi incelenir. Bu, spermin hareketliliği, sayısı ve morfolojisi gibi faktörleri içerir.
-
Yumurtalıkların Uyarılması: Aşılama tedavisi için yumurtalıkların uygun hormon ilaçlarıyla uyarılması gerekebilir. Bu, follikül gelişimini artırmak ve birden fazla yumurta üretimini teşvik etmek amacıyla yapılır.
-
Tedavi Planlaması: Tüm test sonuçlarına dayanarak bir tedavi planı oluşturulur. Bu plan, hangi ilaçların kullanılacağı, uygulanacak dozajlar ve takip edilecek zamanlama gibi detayları içerir.
-
Doktor Gözetiminde İlaçların Kullanımı: Tedavi sürecinde, kadının hormonal uyarılmasını sağlamak için doktor tarafından reçete edilen ilaçlar düzenli olarak kullanılır. Bu süreçte, kadının yumurtalık yanıtı düzenli olarak izlenir ve gerekirse ilaç dozajları ayarlanır.
-
Uygun Zamanlama ve Aşılama İşlemi: Kadının yumurtaları olgunlaştığında, bir tetikleyici ilaç kullanılarak yumurtaların çatlaması sağlanır. Ardından, en kaliteli spermlerin rahim içine yerleştirilmesi için uygun zamanlama belirlenir ve aşılama işlemi gerçekleştirilir.
Bu adımlar, çiftin durumuna ve tedaviye yönelik spesifik gereksinimlere bağlı olarak değişebilir. Tedavi sürecinde, çiftin doktorlarından alacakları rehberlik ve desteğin önemli olduğunu unutmamak önemlidir.
AŞILAMA TEDAVİSİ KİMLER İÇİN UYGUNDUR?
-
Erkekte spermin hazırlık sonrasında en az 5 milyon hızlı hareketliliği bulunması,
-
İleri derecede sperm morfoloji (yapısal) bozukluğun olmaması,
-
Kısırlık nedeninin bilenememesi (açıklanamayan infertilite),
-
Meni Boşalma işlev bozuklukları,
-
Cinsel işlev bozukluğu (vajinismus),
-
Servikal mukus güçlüğü,
-
Geçmiş prosedürlerden sonra oluşan spermlerin rahim içine girme kabiliyetini engelleyebilen servikal skar dokusu,
-
Yumurtlama komplikasyonları,
-
Rahim ağzı anormallikleri.
AŞILAMA TEDAVİSİ KİMLERE TAVSİYE EDİLMEZ?
-
Fallop tüplerinin bloke olması,
-
Şiddetli endometriozis,
-
Yumurta kalitesinin düşük olması,
-
Düşük yumurtalık rezervi,
-
Şiddetli sperm hareket sayı ve yapısal bozukluklarında aşılama yetersiz olacaktır.
-
30’lu yaşların sonlarında veya 40 yaşın üzerinde olan kadınlar için de aşılma uygun bir seçenek değildir. Kadınlar yaşlandıkça mevcut yumurtaların sayısı da doğal olarak azalır ve aşılama sonucunda başarısız olma şansı yükselir.
AŞILAMA İLE İLGİLİ MERAK EDİLENLER
-
Aşılama ve tüp bebek arasındaki fark nedir?
-
Aşılama tedavisi tüp bebek tedavisine göre daha kolay ve düşük maliyetli bir tedavi seçeneğidir.
-
Aşılama tedavisinin gebelik oranı tüp bebek tedavisinin başarı oranına göre daha düşüktür.
-
Aşılama tedavisinde çoğul gebelik olma riskinden kaçındığımız için 1-2 follükül gelişimini hedefleriz. Bu nedenle ilaç dozunu daha düşük dozlarda kullanırız.
-
Tüp bebek tedavisinde ise yumurtalık rezervinde var olan tüm follükülleri geliştirmeyi hedefleriz. Bu nedenle aşılama yaptıranlara göre daha yüksek dozlarda ilaç kullanımı olduğu için ilaç maliyetiniz artacaktır.
-
Aşılama tedavisi süreç olarak 10-12 gün kadar sürerken, tüp bebek tedavisinin süreci 17-18 gündür
-
-
Aşılama tedavisine ne zaman başlanır?
Aşılama tedavisine adetin 2. ya da 3. günü başlanır.
-
Aşılama tedavisi ne kadar sürer?
Tedavi yaklaşıl olarak 12-14 gün arası sürer.
-
Aşılamadan sonra cinsel ilişkiye girilirmi?
Aşılamadan sonra cinsel ilişkiye girilebilir. Biz de hastalarımıza, gebelik şansını bir miktar artırmak adına aşılamadan 1 gün sonra cinsel ilişki öneriyoruz.
-
Çatlatma iğnesinden kaç saat sonra aşılamayapıır?
Çatlatma iğnesinden 34. Veya 36. Saatsonra aşılama yapılabilir.
-
Aşılamadan kaç gün sonra kan veya idrar testi yapılır?
Aşılama işleminden 12 gün sonra kan testi yaptırılması tavsiye edilir.